HÄÄBÄNDIN BUUKKAUS
Hääbändin sopivuuden näkee parhaiten hääkeikalla, mutta bändin sopivuutta voi arvioida myös bändin muilla keikoilla, netistä löytyvistä videoista (erityisesti muiden kuin bändin itsensä julkaisemista videoista) ja keikkakuvista, biisilistasta ja bändin keikan nähneitä kavereita jututtamalla.
Hyvissä ajoin varatut hääkeikat ovat yleensä edullisempia kuin lyhyellä varoitusajalla sovitut. Heinä-elokuun lauantait ovat nykyään kysytyimpiä hääkeikkapäiviä, jotka varataan yleensä jo talvella.
Maagisille hääpäiville kannattaa tehdä ihan kaikki varaukset hyvissä ajoin: 1.9.2019, 2.2.2020, 20.2.2020 jne.
Hääkeikasta kannattaa sopia kirjallisesti: sähköposti, kirjallinen sopimus – tällöin kaikille jää muistiin samat tiedot ja samalla minimoidaan tuplabuukkauksen mahdollisuus.
Bändit keikkailevat usein myös akustisesti pienempinä kokoonpanoina, joten intiimeihin hääjuhliin voi tiedustella myös akustista duoa tai trioa – tai hääjuhlassa voidaan soittaa alkuillasta akustinen kuuntelusetti sekä myöhemmin illalla bilesetit. Myös kirkkoon on mahdollista sopia esitettäväksi kuuntelukappale vaikkapa yksinlauluna tai akustisena duona.
HÄÄTANSSI
Häätanssia valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös kappaleen tahtilajiin ja tempoon sekä kokeilla sen tanssittavuutta valitun levyversion kanssa ennen lopullista valintaa.
Suosituimmista kappaleista löytyy usein monia eri versioita, joita kannattaa myös kuunnella (Apple Music, Spotify, YouTube).
Naisen esittämä häätanssikappale toimii usein paremmin naisen laulamana ja miehen esittämä miehen laulamana, jolloin vältytään isolta sävellajimuutokselta, mikä aina jonkin verran vaikuttaa kappaleen luonteeseen.
Häävalssi toimii usein hienosti myös instrumentaalina haitarin tai vaikkapa sellon soittaessa valssin teemat.
Kuuntele tästä yli 100 suosittua häätanssikappaletta!
Linkki soittolistaan: Häätanssit 2020
HÄÄJUHLAN MUU MUSIIKKI
Bändin biisilista löytyy usein bändin nettisivuilta, mutta jos ei löydy, sen voi aina pyytää katsottavaksi.
Bändit tuntevat yleensä itse parhaiten biisimateriaalinsa toimivuuden keikoilla ja kuuntelevat mielellään hääparin suosikkiartistit tai mahdolliset no-no-artistit tai -biisit.
Häätanssi ja biisitoiveet kannattaa sopia viimeistään kuukautta ennen hääjuhlaa.
Bändit yleensä opettelevat sovitut toivebiisit itsenäisesti, mutta osa bändeistä haluaa, että hääpari toimittaa heille toivebiisiensä nuotit. Bändit yleensä myös varoittavat siitä, jos joku tunnelmaltaan hieno toivebiisi ei ole kuitenkaan tekstiltään sopiva häihin esitettäväksi.
Toivebiisien sijoittamisesta setteihin kannattaa sopia bändin kanssa, etteivät ne jää hääparilta tanssimatta juhlien muun ohjelman takia – bändit yleensä myös kuuluttavat hääparin toivebiisit ennen niiden soittoa.
Vaikka hääpari itse ei haluaisi perinteisiä tanssikappaleita setteihin, niistä olisi hyvä keskustella bändin kanssa etukäteen, koska vanhemmat vieraat toivovat niitä usein keikan aikana – bändi tietää siten valmiiksi, että toteutetaanko nämä toiveet settien ulkopuolelta.
HÄÄJUHLAPAIKKA
Hääjuhlapaikan osalta bändiä kiinnostavat mm. juhlapaikan nimi ja osoite sekä yhteyshenkilö (puhelinnumero), keneltä voi tarvittaessa varmistaa asioita. Jos juhlapaikka ei ole bändille ennestään tuttu, pari edustavaa valokuvaa soittopaikasta ja juhlatilasta kertovat jo paljon bändin tekniikasta vastaaville.
Jos hääjuhlapaikassa ei ole soittolavaa, kannattaa varmistaa etukäteen bändin tilantarve (esim. leveys 4 m x syvyys 3 m), jotta pöytien sijoittelussa osataan huomioida soittotila – bändi voi myös soundcheckin jälkeen osin tiivistää soittokamoja, mutta ennen keikan alkua ne pitää viimeistään sijoitella soittotilan tarpeen mukaan.
Vanhemmissa hääjuhlapaikoissa kannattaa varmistaa bändin sähköntarve (pääsulakekoko, soittopaikkaa lähimmät suojamaadoitetut pistorasiat, sähkön tuonti soittopaikkaan) – bändin sähkön tarvetta voidaan pienentää helposti käyttämällä pienempitehoista keikkavalosettiä.
Juhlapaikan soittolava tai soittotila kannattaa tyhjentää jo valmiiksi ennen kuin bändi saapuu paikalle, koska bändi ei tiedä mihin soittolavalle varastoidut tuolit jne. voi siirtää sivuun keikan ajaksi.
Hääparin omaa pöytää tai lasten ja ihan vanhempien vieraiden pöytiä ei kannata sijoittaa PA-järjestelmän pääkaiuttimien eteen, jos nämä pöydät pidetään paikoillaan juhlien loppuun saakka.
Bändi pystyttää soittokamat yleensä ennen vieraiden saapumista tai ennen ensimmäistä settiä (kauempaa tulevat bändit) – tämä kannattaa sopia bändin kanssa etukäteen, koska kaikissa juhlapaikoissa ei ole muuta roudausreittiä kuin hääjuhlatilan läpi. Vanhemmissa seurataloissa yms. on yleensä takareitti suoraan lavalle ja lava voidaan piilottaa verhoilla soittokamojen pystytyksen ajaksi.
Häätanssin aikaisesta valaistuksesta kannattaa sopia kuvaajan ja bändin kanssa, jotta valokuviin ja mahdolliseen videoon saadaan juuri se oikea ja haluttu valomäärä ja värisävy.
Bändit tykkäävät, jos heille on varattu siisti taukotila, missä he voivat vaihtaa vaatteet, odotella omassa rauhassa valmistautuen illan keikkaan.
Hääbändien keikkapäivä on todella pitkä (usein yli 12 h), joten bändi tykkää myös, jos heille on varattuna ruokaa illan aikana – bändi joutuu syömään joka tapauksessa ja lauantai-iltaisin ruokapaikan löytäminen pienemmältä paikkakunnalta voi olla haastavaa.
BÄNDIN SOITTOKAMAT
Jos hääjuhlassa tarvitaan puhemikrofonia, sen järjestämisestä ja sijoittamisesta kannattaa sopia etukäteen bändin kanssa (varottava kiertoalueita).
Jos hääleikeissä ja juonnoissa tarvitaan mikrofonia, kannattaa kysyä bändiltä, onko mahdollista saada käyttöön langaton mikrofoni.
Monimuotoisissa tiloissa bändiltä voi kysyä pääkaiuttimien lisäksi myös satelliittikaiuttimia kattamaan puheiden kuuluvuus tasaisesti koko juhlatilaan.
Bändeillä on usein mukanaan kattavat soittolistat sisääntulomusiikkiin, ruokailun taustamusiikkiin ja settien väliseen tanssimusiikkiin, mutta tämä kannattaa varmistaa – aina hääjuhlat eivät kaipaa taustamusiikkia.
Jos hääpari haluaa käyttää omia soittolistoja (esim. pädiltä), kannattaa varmistaa, että bändi tuo mukanaan tarvittavan kytkentäjohdon PA:seen (riittävän pitkä johto).
Bändin soittokamojen lainauksesta muuhun hääohjelmaan pitää ehdottomasti sopia etukäteen – paikan päällä kysyttäessä ainakaan arvokkaampien soittimien lainaus tuskin onnistuu (jos esim. osa vieraista haluaa soittaa jonkun kappaleen hääbändin soittokamoilla tai illan DJ haluaa käyttää bändin PA:ta).
HÄÄKEIKKA
Häätanssi soitetaan yleensä klo 20-22 välillä, jolloin bändin ensimmäinen setti alkaa. Bilebändit soittavat yleensä 3 settiä, jolloin livemusaa riittää klo 23-01 asti – ja pidempäänkin, jos settitauoilla on runsaasti väliohjelmaa (esim. hääleikkejä, iltapalaa). Yksi setti = 45-60 min (10-14 biisiä).
Bändit voivat itse vaikuttaa todella paljon musiikin volumetasoon ja siinä avainasemassa ovat rumpali (setin/kapuloiden valinta ja soittotyyli) sekä bändin monitorointijärjestelmä – tyylitajuisella rumpalilla ja hyvällä korvamonitorijärjestelmällä keikkaileva bändi pystyy soittamaan maltillisella volumetasolla.
Tanssitilan valaistuksen himmentäminen ja liikkuvien valojen kohdistus tanssilattialle saa vieraat tanssimaan – tämä siis hyvän bilebändin lisäksi.
Keikan aikana bändiläisiä janottaa herkästi, joten lavalle olisi hyvä varata janojuomaksi ainakin vettä.
Bändi yleensä purkaa soittokamat keikan jälkeen, joten jos keikka loppuu klo 24 ja juhlat jatkuvat klo 2 asti, bändin PA:n lainauksesta omien tanssilistojen soittamiseen kannattaa sopia etukäteen, koska tämä vaikuttaa bändin aikatauluun ja kyyteihin. Bändi yleensä itse kysyy, jos he haluavat jostain syystä tulla purkamaan soittokamat esim. seuraavana aamuna (esim. soittokamojen siirto suoraan seuraavalle keikkapaikalle).
HÄÄKEIKAN SUJUVUUS
Hääkeikan yksityiskohdista kannattaa pitää palaveri hääparin, kaason ja bestmanin sekä bändin edustajien kanssa, jolloin hääparin toiveista ja bändin kokemuksesta rakennetaan juuri ne oikeanlaiset bileet!
Yhteydenpito bändin kanssa hääkeikan varauksen ja keikan välillä on helppo tapa varmistaa keikan onnistuminen kaikin puolin.
Hääjuhlapäivää varten kannattaa sopia bestmanin tai kaason kanssa, että heidän puhelinnumeronsa voi antaa bändille – jos tulee eteen jotain yllättävää.
Paikallisilla bändeillä on usein hyvät verkostot saada nopeasti paikalle varalaitteistoa, jos jokin kriittinen osa äänentoistojärjestelmää hajoaa. Moniin pienempiin rikkoihin bändillä on jo mukanaan varalaitteet tai rikkoutunut osa voidaan ohittaa tai korvata jollain toisella.
Jos käy niin ikävästi, että joku bändin jäsen sairastuu ennen keikkaa tms., bändillä on usein verkostoja etsiä itse sopiva tuuraaja hääkeikalle. Jos bändi joutuu jostain syystä perumaan koko keikan, he yleensä itse ehdottavat korvaavaa bändiä hoitamaan peruuntuva keikka – tämä on paikallisille bändeille huomattavasti helpompaa kuin kauempaa tuleville.