HÄÄBÄNDIN BUUKKAUS

 

Hääbändin sopivuuden näkee parhaiten hääkeikalla, mutta bändin sopivuutta voi arvioida myös bändin muilla keikoilla, netistä löytyvistä videoista (erityisesti muiden kuin bändin itsensä julkaisemista videoista) ja keikkakuvista, biisilistasta ja bändin keikan nähneitä kavereita jututtamalla.

 

Hyvissä ajoin varatut hääkeikat ovat yleensä edullisempia kuin lyhyellä varoitusajalla sovitut. Heinä-elokuun lauantait ovat nykyään kysytyimpiä hääkeikkapäiviä, jotka varataan yleensä jo talvella.

 

Maagisille hääpäiville kannattaa tehdä ihan kaikki varaukset hyvissä ajoin: 1.9.2019, 2.2.2020, 20.2.2020 jne.

 

Hääkeikasta kannattaa sopia kirjallisesti: sähköposti, kirjallinen sopimus – tällöin kaikille jää muistiin samat tiedot ja samalla minimoidaan tuplabuukkauksen mahdollisuus.

 

Bändit keikkailevat usein myös akustisesti pienempinä kokoonpanoina, joten intiimeihin hääjuhliin voi tiedustella myös akustista duoa tai trioa – tai hääjuhlassa voidaan soittaa alkuillasta akustinen kuuntelusetti sekä myöhemmin illalla bilesetit. Myös kirkkoon on mahdollista sopia esitettäväksi kuuntelukappale vaikkapa yksinlauluna tai akustisena duona.

 

HÄÄTANSSI

 

Häätanssia valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota myös kappaleen tahtilajiin ja tempoon sekä kokeilla sen tanssittavuutta valitun levyversion kanssa ennen lopullista valintaa.

 

Suosituimmista kappaleista löytyy usein monia eri versioita, joita kannattaa myös kuunnella (Apple Music, Spotify, YouTube).

 

Naisen esittämä häätanssikappale toimii usein paremmin naisen laulamana ja miehen esittämä miehen laulamana, jolloin vältytään isolta sävellajimuutokselta, mikä aina jonkin verran vaikuttaa kappaleen luonteeseen.

 

Häävalssi toimii usein hienosti myös instrumentaalina haitarin tai vaikkapa sellon soittaessa valssin teemat.

 

Kuuntele tästä yli 100 suosittua häätanssikappaletta!

 

 

Linkki soittolistaan: Häätanssit 2020

 

HÄÄJUHLAN MUU MUSIIKKI

 

Bändin biisilista löytyy usein bändin nettisivuilta, mutta jos ei löydy, sen voi aina pyytää katsottavaksi.

 

Bändit tuntevat yleensä itse parhaiten biisimateriaalinsa toimivuuden keikoilla ja kuuntelevat mielellään hääparin suosikkiartistit tai mahdolliset no-no-artistit tai -biisit.

 

Häätanssi ja biisitoiveet kannattaa sopia viimeistään kuukautta ennen hääjuhlaa.

 

Bändit yleensä opettelevat sovitut toivebiisit itsenäisesti, mutta osa bändeistä haluaa, että hääpari toimittaa heille toivebiisiensä nuotit. Bändit yleensä myös varoittavat siitä, jos joku tunnelmaltaan hieno toivebiisi ei ole kuitenkaan tekstiltään sopiva häihin esitettäväksi.

 

Toivebiisien sijoittamisesta setteihin kannattaa sopia bändin kanssa, etteivät ne jää hääparilta tanssimatta juhlien muun ohjelman takia – bändit yleensä myös kuuluttavat hääparin toivebiisit ennen niiden soittoa.

 

Vaikka hääpari itse ei haluaisi perinteisiä tanssikappaleita setteihin, niistä olisi hyvä keskustella bändin kanssa etukäteen, koska vanhemmat vieraat toivovat niitä usein keikan aikana – bändi tietää siten valmiiksi, että toteutetaanko nämä toiveet settien ulkopuolelta.

 

HÄÄJUHLAPAIKKA

 

Hääjuhlapaikan osalta bändiä kiinnostavat mm. juhlapaikan nimi ja osoite sekä yhteyshenkilö (puhelinnumero), keneltä voi tarvittaessa varmistaa asioita. Jos juhlapaikka ei ole bändille ennestään tuttu, pari edustavaa valokuvaa soittopaikasta ja juhlatilasta kertovat jo paljon bändin tekniikasta vastaaville.

 

Jos hääjuhlapaikassa ei ole soittolavaa, kannattaa varmistaa etukäteen bändin tilantarve (esim. leveys 4 m x syvyys 3 m), jotta pöytien sijoittelussa osataan huomioida soittotila – bändi voi myös soundcheckin jälkeen osin tiivistää soittokamoja, mutta ennen keikan alkua ne pitää viimeistään sijoitella soittotilan tarpeen mukaan.

 

Vanhemmissa hääjuhlapaikoissa kannattaa varmistaa bändin sähköntarve (pääsulakekoko, soittopaikkaa lähimmät suojamaadoitetut pistorasiat, sähkön tuonti soittopaikkaan) – bändin sähkön tarvetta voidaan pienentää helposti käyttämällä pienempitehoista keikkavalosettiä.

 

Juhlapaikan soittolava tai soittotila kannattaa tyhjentää jo valmiiksi ennen kuin bändi saapuu paikalle, koska bändi ei tiedä mihin soittolavalle varastoidut tuolit jne. voi siirtää sivuun keikan ajaksi.

 

Hääparin omaa pöytää tai lasten ja ihan vanhempien vieraiden pöytiä ei kannata sijoittaa PA-järjestelmän pääkaiuttimien eteen, jos nämä pöydät pidetään paikoillaan juhlien loppuun saakka.

 

Bändi pystyttää soittokamat yleensä ennen vieraiden saapumista tai ennen ensimmäistä settiä (kauempaa tulevat bändit) – tämä kannattaa sopia bändin kanssa etukäteen, koska kaikissa juhlapaikoissa ei ole muuta roudausreittiä kuin hääjuhlatilan läpi. Vanhemmissa seurataloissa yms. on yleensä takareitti suoraan lavalle ja lava voidaan piilottaa verhoilla soittokamojen pystytyksen ajaksi.

 

Häätanssin aikaisesta valaistuksesta kannattaa sopia kuvaajan ja bändin kanssa, jotta valokuviin ja mahdolliseen videoon saadaan juuri se oikea ja haluttu valomäärä ja värisävy.

 

Bändit tykkäävät, jos heille on varattu siisti taukotila, missä he voivat vaihtaa vaatteet, odotella omassa rauhassa valmistautuen illan keikkaan.

 

Hääbändien keikkapäivä on todella pitkä (usein yli 12 h), joten bändi tykkää myös, jos heille on varattuna ruokaa illan aikana – bändi joutuu syömään joka tapauksessa ja lauantai-iltaisin ruokapaikan löytäminen pienemmältä paikkakunnalta voi olla haastavaa.

 

BÄNDIN SOITTOKAMAT

 

Jos hääjuhlassa tarvitaan puhemikrofonia, sen järjestämisestä ja sijoittamisesta kannattaa sopia etukäteen bändin kanssa (varottava kiertoalueita).

 

Jos hääleikeissä ja juonnoissa tarvitaan mikrofonia, kannattaa kysyä bändiltä, onko mahdollista saada käyttöön langaton mikrofoni.

 

Monimuotoisissa tiloissa bändiltä voi kysyä pääkaiuttimien lisäksi myös satelliittikaiuttimia kattamaan puheiden kuuluvuus tasaisesti koko juhlatilaan.

 

Bändeillä on usein mukanaan kattavat soittolistat sisääntulomusiikkiin, ruokailun taustamusiikkiin ja settien väliseen tanssimusiikkiin, mutta tämä kannattaa varmistaa – aina hääjuhlat eivät kaipaa taustamusiikkia.

 

Jos hääpari haluaa käyttää omia soittolistoja (esim. pädiltä), kannattaa varmistaa, että bändi tuo mukanaan tarvittavan kytkentäjohdon PA:seen (riittävän pitkä johto).

 

Bändin soittokamojen lainauksesta muuhun hääohjelmaan pitää ehdottomasti sopia etukäteen – paikan päällä kysyttäessä ainakaan arvokkaampien soittimien lainaus tuskin onnistuu (jos esim. osa vieraista haluaa soittaa jonkun kappaleen hääbändin soittokamoilla tai illan DJ haluaa käyttää bändin PA:ta).

 

HÄÄKEIKKA

 

Häätanssi soitetaan yleensä klo 20-22 välillä, jolloin bändin ensimmäinen setti alkaa. Bilebändit soittavat yleensä 3 settiä, jolloin livemusaa riittää klo 23-01 asti – ja pidempäänkin, jos settitauoilla on runsaasti väliohjelmaa (esim. hääleikkejä, iltapalaa). Yksi setti = 45-60 min (10-14 biisiä).

 

Bändit voivat itse vaikuttaa todella paljon musiikin volumetasoon ja siinä avainasemassa ovat rumpali (setin/kapuloiden valinta ja soittotyyli) sekä bändin monitorointijärjestelmä – tyylitajuisella rumpalilla ja hyvällä korvamonitorijärjestelmällä keikkaileva bändi pystyy soittamaan maltillisella volumetasolla.

 

Tanssitilan valaistuksen himmentäminen ja liikkuvien valojen kohdistus tanssilattialle saa vieraat tanssimaan – tämä siis hyvän bilebändin lisäksi.

 

Keikan aikana bändiläisiä janottaa herkästi, joten lavalle olisi hyvä varata janojuomaksi ainakin vettä.

 

Bändi yleensä purkaa soittokamat keikan jälkeen, joten jos keikka loppuu klo 24 ja juhlat jatkuvat klo 2 asti, bändin PA:n lainauksesta omien tanssilistojen soittamiseen kannattaa sopia etukäteen, koska tämä vaikuttaa bändin aikatauluun ja kyyteihin. Bändi yleensä itse kysyy, jos he haluavat jostain syystä tulla purkamaan soittokamat esim. seuraavana aamuna (esim. soittokamojen siirto suoraan seuraavalle keikkapaikalle).

 

HÄÄKEIKAN SUJUVUUS

 

Hääkeikan yksityiskohdista kannattaa pitää palaveri hääparin, kaason ja bestmanin sekä bändin edustajien kanssa, jolloin hääparin toiveista ja bändin kokemuksesta rakennetaan juuri ne oikeanlaiset bileet!

 

Yhteydenpito bändin kanssa hääkeikan varauksen ja keikan välillä on helppo tapa varmistaa keikan onnistuminen kaikin puolin.

 

Hääjuhlapäivää varten kannattaa sopia bestmanin tai kaason kanssa, että heidän puhelinnumeronsa voi antaa bändille – jos tulee eteen jotain yllättävää.

 

Paikallisilla bändeillä on usein hyvät verkostot saada nopeasti paikalle varalaitteistoa, jos jokin kriittinen osa äänentoistojärjestelmää hajoaa. Moniin pienempiin rikkoihin bändillä on jo mukanaan varalaitteet tai rikkoutunut osa voidaan ohittaa tai korvata jollain toisella.

 

Jos käy niin ikävästi, että joku bändin jäsen sairastuu ennen keikkaa tms., bändillä on usein verkostoja etsiä itse sopiva tuuraaja hääkeikalle. Jos bändi joutuu jostain syystä perumaan koko keikan, he yleensä itse ehdottavat korvaavaa bändiä hoitamaan peruuntuva keikka – tämä on paikallisille bändeille huomattavasti helpompaa kuin kauempaa tuleville.

 

Hääbändit ovat nähneet paljon erilaisia hääjuhlia, joten heiltä voi kysellä vinkkejä, jos jokin hääjuhlan asia mietityttää.

~

Lisätiedot ja hääkeikat:

 

Bilebändi & Hääbändi

2ND SEASON BAND

 

040 58 34323 / Jarno Junnonen

 

2ndseasonband@gmail.com
2SB Logo 2019
Osa listan häätansseista on tahtilajiltaan kolmijakoisia (3/4 tai 6/8), jolloin niitä voi tanssia valssin askelin.

 

Hyvin suositut häätanssit on merkitty tähdillä!
A Thousand Years
Elokuvasta The Twilight Saga – Breaking Down (Part 1)
Christina Perri

 

All of Me
John Legend

 

Annie’s Song
John Denver
suom. Olet mun kaikuluotain ***
Ville Valo (Freeman)

 

Antaudun
Reino Nordin

 

Beauty and the Beast
Elokuvasta Beauty and the Beast
Ariana Grande & John Legend
suom. Tyttö sekä hän
Ulla Renko

 

Can’t Help Falling in Love ***
Elvis Presley

 

Chasing Cars
Snow Patrol

 

Häävalssi ***
Stella

 

How Does a Moment Last Forever
Elokuvasta Beauty and the Beast
Celine Dion

 

I Don’t Want to Miss a Thing
Aerosmith
I Will Stay
Hurriganes

 

Kaksi onnellista ***
Janne Raappana

 

Kukaan ei koskaan
Vesterinen yhtyeineen

 

Lupaan olla ***
Nopsajalka

 

Mestaripiirros
Anna Puu

 

Mä olen tässä ***
Mikko Harju

 

Oikeesti
Finlanders

 

Once Upon a Dream
Elokuvasta Maleficent
Lana Del Rey

 

Oothan tässä vielä huomenna
Johanna Kurkela

 

Perfect tai Perfect Duet (with Beyonce) ***
Ed Sheeran
Rakkauslaulu ***
Johanna Kurkela

 

Romanssi ***
Elokuvasta Katariina ja Munkkiniemen kreivi
Jarkko Ahola (Leif Wager)

 

Samaan marmoriin ***
Antti Railio

 

Sinuun minä jään
Vesala

 

Stand by Me
Baron, Dave Lombardo & Lemmy Kilmister (Ben E. King)

 

Tahdon
Hurma feat. Suvi Teräsniska

 

Thinking Out Loud
Ed Sheeran

 

Täävalssi
Neljänsuora feat. Suvi Teräsniska

 

Vierelläsi
Antti Tuisku

 

Vuodet vieriä saa
Juha Tapio
A Whole New World
Elokuvasta Aladdin

 

Aamu (Vain Elämää Kausi 9)
Evelina (Pepe & Paradise)

 

At Last
Etta James

 

Älä mene pois
Anssi Kela

 

Brand new ihanuus
Jukka Poika

 

Can You Feel the Love Tonight?
Elton John

 

Endlessly
Amaranthe

 

Flightless Bird, American Mouth
Elokuvasta The Twilight Saga – Breaking Down (Part 1)
Iron & Wine

 

Halo
Beyoncé

 

Jos sä oot mun
YOUNGHEARTED
Kaksi puuta
Juha Tapio

 

Kun aika on
Eva & Manu (Seija Simola)

 

Kun katsoit minuun
Anna Eriksson

 

Let It Be Me
Elvis Presley

 

Love Me Like You Do
Ellie Goulding

 

Love Never Felt so Good
Michael Jackson & Justin Timberlake

 

Meillä on aikaa
Juha Tapio

 

Minä sinua rakastan
Juha Tapio

 

Miten ja miksi (Vain Elämää Kausi 3)
Vesala (Samuli Edelmann)

 

Muita enemmän
Johanna Kurkela
Nothing Else Matters
Metallica

 

Olet puolisoni nyt
Samuli Putro

 

Onnelliseksi
Juju

 

Saat syttymään (Vain Elämää Kausi 5)
Mikko Kuustonen (Lauri Tähkä)

 

Say You Won’t Let Go
Matt Johnson & Jaclyn Davies (James Arthur)

 

Sydänlupaus
J. Karjalainen

 

The Power of Love
Celine Dion

 

While Your Lips Are Still Red
Nightwish

 

Yhtenä iltana
Sara (Hector)

 

Young and Beautiful
Lana Del Rey
Akselin ja Elinan häävalssi
Elokuvista Täällä pohjantahden alla (Instr.)
ja Akselin ja Elina (laulettu)
säv. Heikki Aaltoila

 

Elokuun häävalssi
Osuuskuntaorkesteri solistinaan Ismo Alanko

 

Hetki kaunein
Syke

 

Häävalssi
Johanna Kurkela
säv. Friiti Ojala

 

Kesäinen häävalssi
Jari Sillanpää

 

Kolme vuodenaikaa
Anna Puu

 

Kulkurin valssi
alkup. Vandrarevalsen
Trad.
Maijan ja Jannen häävalssi
Jari Sillanpää ja Marita Taavitsainen

 

Merry-Go-Round of Life
elokuvasta Howl’s Moving Castle
suom. Liikkuva linna (Instr.)
säv. Joe Hisaishi

 

Metsäkukkia
Trad.

 

Mintun ja Vernerin häävalssi
Viikate

 

Minä rakastan sua
Matti ja Teppo

 

Moon River
elokuvasta Breakfast at Tiffany’s

 

Myrskyluodon Maija
samannimisestä tv-sarjasta
Lasse Mårtensson
Nousee päivä, laskee päivä
musikaalista Viulunsoittaja katolla

 

Parhaimman vierellein saan
Jokapaikan Höylät

 

Suvivalssi
Reijo Kallio

 

The Godfarher Waltz
myös Come Live Your Life with Me
elokuvasta Kummisetä
suom. Niin onnellinen oon

 

Tunnen nämä kadut
Uusi Päivä & Kari Sinkkonen feat. Hanna-Riikka Siitonen

 

Valssi tanssitaidottomille
Jarkko Martikainen